SMALL BATCH

Small Batch
Často používané spojenie. Čo však presne znamená?

Small Batch predstavuje hlavne definíciu produkcie v malom merítku. Či už sa jedná o výrobu piva, liehovín alebo praženie kávy. Small Batch je spojený predovšetkým s filozofiou samotnou. Filozofiou, ktorá je zapísaná aj v “zdrojovom kóde” ILLIMITÉ. Kvalita > Kvantita. Konkrétne v prípade ILLIMITÉ je to predovšetkým orientovanie sa na na malé LOTy (farmy s nízkou a obmedzenou produkciou). Všeobecne väčšinou platí zásada, že pri menších objemoch je aj riziko poľavenia na kvalite menšie. To platí aj u fariem, ktoré sa orientujú na maloprodukciu. Ďalšou veľkou výhodou je aj bližší vzťah k farmárom, prípadne k ľuďom, ktorí ich zastupujú vo veciach obchodných. Nie je to teda len nákup kávy na burze, je to tvorenie priateľského vzťahu. O káve sa totiž dozviete naozaj úplne všetko (a z času na čas dostanete aj pozvanie na farmu 🙂 ). A potom je tu ešte Small Batch týkajúce sa priamo pražiarne. Pražiareň sa môže rozhodnúť medzi dvoma cestami. Cestou objemu a cestou kvality. Neznamená to samozrejme, že pražiareň s vysokým objemom výstupu musí byť automaticky nekvalitná – pokiaľ má dostatok kvalitných technológií a zamestnancov, pokojne to môže šlapať aj vo veľkom merítku. Ale podľa mojich skúseností aj z pracovného pobytu v zahraničí, je udržateľnosť kvality vždy jednoduchšia pri malých (menších) objemoch.

A čísla?

Nikde nie je presne definované v akej škále sa musí produkcia pohybovať, aby ste boli Small Batch. Podľa mňa je to skôr o tom feelingu, čo a ako chcete robiť a čo od toho očakávate.

ILLIMITÉ aktuálne produkuje v priemere 100 – 140 kg praženej kávy mesačne.
(Len pre porovnanie, toto je produkcia veľkých komerčných pražiarní za asi 20 minút :))) )

Aj pre toto sa ponuka káv/fariem mení dosť často. Alebo sa môže stať, že občas nejaká káva vypadne rýchlejšie ako je bežné. To sú žiaľ sprievodné javy súvisiace s touto filozofiou.

Plány do budúcna

Mojim cieľom nikdy nebolo tvoriť/vyrábať veľa za účelom zisku. Mojim cieľom vždy bolo zaujať a posúvať pomyselnú latku vyššie a vyššie (svoju latku). Na konci mesiaca si nerobím štatistiky o predajoch a ziskoch. Ale rozpošlem pár mailov náhodným odberateľom a opýtam sa ich ako sú s kávou spokojní, či niečo bolo inak ako si predstavovali, atď.

Teda, aké sú moje plány s ILLIMITÉ do budúcna? Určite raz ročne vylepšovať technológie, hardvér aj softvér, samovzdelávanie a bádanie ako robiť veci lepšie. A samozrejme investovanie do experimentálnych káv. Prvá takáto káva príde už čoskoro. Bude to z Thajska, z Provincie Chiang Rai, bude sa jednať o nový experimentálny spôsob spracovania kávy. Viac prezradím už čoskoro 🙂

small batch Lukáš ,)

By | 2017-04-25T13:11:43+00:00 25.04.17|Novinky|

PRAŽÍME KAŽDÝ PONDELOK Skryť